Scones


DSC_0865

The delicious scones are specific to the Scottish cuisine. They are usually served with butter and jam, lemon curd or honey, next to a cup of tea. There are also salty scones, but as it’s the first time I try I chose the sweet ones and I shaped them like larger biscuits.

Ingredients

(for about 15 scones)

  • 300 grams of plain flour
  • 70 grams of unsalted butter
  • 1 bag of baking powder
  • 1 egg
  • 100 ml of milk
  • 40 grams of caster sugar
  • 1 pinch of salt
  • raisins (optional)

Instructions:

  • Place the flour mixed with the baking powder and the salt in a bowl and cube the butter in its center. Knead until the butter is incorporated into the flour.
  • Whisk the egg and the milk with a fork and add it to the flour and butter mix. Add in the sugar, too, and stir with a wooden spoon until the dough starts to get together.
  • Turn the dough onto the floured working surface and knead it until the dough is compact. Wrap it in plastic cling film and put it in the fridge for 30-45 minutes.
  • Take it out of the fridge and roll it on a lightly floured working surface in a 0,7 mm thick sheet.
  • Using a round cutter or a glass, cut the scones and place them in the baking pan lined with baking paper.

DSC_0849

  • Bake the scones in the preheated oven for ~15 minutes. When they are lightly browned on the edges, remove them and let them cool for completely on a wire rack.

DSC_0851

  • After they are cooled, cut them in half and spread some jam or Nutella or whatever you want on them.

DSC_0854

  • Dust them with vanilla icing sugar and serve them with hot tea.

Enjoy!

DSC_0861

Ro:

Scones sunt nişte mini pâinici tradiţionale bucătăriei scoţiene. Le regăsim atât în varianta dulce cât şi în cea sărată. Eu, făcând pentru prima oară, am ales varianta dulce. Se servesc de obicei cu unt şi marmeladă sau miere alături de ceai sau cafea.

Ce pot să vă spun e că se fac extrem de rapid şi se pot umple cu absolut orice. Sunt săţioase şi, veţi vedea şi voi dacă le veţi încerca, foarte gustoase!

Ingrediente

(pentru aproximativ 15 bucăţi)

  • 300 gr făină
  • 70 gr unt
  • 1 plic praf de copt
  • 2 ou
  • 100 ml lapte
  • 40 gr zahăr
  • 1 vârf cuţit sare
  • stafide (opţional)

Notă: dacă nu puneţi stafide, vor creşte mai mult.

DSC_0860

Mod de preparare:

  • Amestecăm făina cu praful de copt şi sarea într-un vas iar în centrul ei punem untul rece tăiat în bucăţele mici.
  • Frământăm până când untul este încorporat în făină.
  • Batem cu o furculiţă oul amestecat cu laptele şi îl adăugăm făinii.
  • Adăugăm şi zahărul şi amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul începe să capete consistenţă.
  • Mutăm aluatul pe planul de lucru înfăinat şi îl frământăm până obţinem un aluat compact.
  • Îl învelim în folie alimentară de plastic şi îl băgăm la frigider pentru 30-45 minute.
  • După perioada de repaus, întindem aluatul pe masa uşor înfăinată, într-o foaie groasa de aproximativ 0,7 cm.
  • Cu ajutorul unei forme rotunde sau gura unui pahar, tăiem scones pe care le punem în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt.
  • Coacem scones-urile noastre în cuptorul preîncălzit pentru aprox. 15 minute. Când prind puţină culoare pe margine, le scoatem şi le lăsăm să se răcească.
  • După ce s-au răcit complet, le tăiem în două şi le ungem cu marmeladă, unt, nutella, cremă sau orice dorim.
  • Le pudrăm cu zahăr pudră vanilat şi le servim lângă un ceai fierbinte.

Poftă bună!

DSC_0866