Tartă cu vanilie şi căpşuni/Strawberry tart with vanilla cream


DSC_0092

  • please scroll down for English

Când mă gândesc la căpşuni, îmi vin în minte amintiri din verile copilăriei. Purtam rochiţe vaporoase şi aproape zilnic, cât era sezonul, porneam pe potecuţă în grădină la vânătoare de căpşuni. Cunoşteam fiecare cuibuşor cum le ţinea pitite şi le pândeam, aşteptând să se pârguiască. Uneori îmi pierdeam răbdarea şi mai înfulecam câteva, aşa verzi-gălbioare cum erau. Satisfacţia era cea mai mare când mai toate erau coapte şi alergam zburdalnic cu un vas mare după mine să adun recolta. Aveau să urmeze câteva serii de sirop şi dulceaţă. Stând seara pe lângă focul cu ceaunul pe el era o altă aventură. Îmi propteam faţa între palme şi visam cu gândul departe, dar cu nasul adulmecând la dulceaţă. Căpşunele mai întârziate sfârşeau storcite cu furculiţa într-un maclavais cu apă şi zahăr. Îmi amintesc, desigur, şi cum făcea mama pandişpan şi punea în el căpşuni din belşug. Îmi spuneam că aia e clar cea mai bună prăjitură!

Revenind la prezent, lucrurile s-au mai schimbat puţin. Dulceaţa nu-mi mai cade prea bine, o găsesc mult prea dulce, iar dacă mănânc de două ori pe an e foarte bine! În schimb, siropul îl folosesc cu precădere ca topping peste deserturi, budincă de griş sau orez, uneori chiar în iaurtul de dimineaţă. Zilele astea am pregătit o minunăţie de tartă, dar căpşunile le-am cumpărat. Le aştept cu nerăbdare şi în grădina mea.

DSC_0128

DSC_0130

Ingrediente pt o tarta de 28 cm
Aluat:

  • 300 g făină
  • 100 g unt
  • 125 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 2 ouă
  • 1 linguriţă rasă praf de copt
  • o ciupitură de sare
  • făină în plus pentru frământat

crema de vanilie:

  • 450ml lapte
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 4 gălbenuşuri
  • 100g zahăr
  • 50g amidon alimentar
  • 50g unt moale

 

  1. Cernem făina cu praful de copt, amestecându-le cu untul rece de la frigider tăiat în bucăţele mici, ouăle, zahărul, zahărul vanilat şi o ciupitură de sare. Frământăm până ce aluatul capătă consistenţă, dupa care îl învelim în folie de plastic şi îl lăsăm la frigider cca. o oră. Îl frământăm pe o suprafaţă înfăinată, apoi îl întindem în tava unsă şi tapetată, eliminând surplusul (marginile) cu ajutorul sucitorului. Îl înţepăm cu furculiţa. tart1
  2. Pentru că am pus praf de copt în compoziţie şi nu vrem să se umfle neuniform, aşternem peste aluat o foaie de staniol, apoi boabe de fasole/orez. Îl dăm la cuptorul preîncălzit până ce marginile prind o culoare aurie. Din surplusul de aluat am făcut câţiva biscuiţi cu ciocolată.t2
  3. Când este gata, îndepărtăm boabele şi staniolul şi îl lăsăm câteva minute să se odihnească.
  4. Îl dăm cu susul în jos şi ne apucăm de cremă.tart2
  5. Laptele se pune la fiert împreună cu un plic de zahăr vanilat. Separat se freacă gălbenuşurile împreună cu zahărul, timp de 5 minute, până când cel din urmă se topeşte.
    Se încorporează amidonul. Compoziţia obţinută se adaugă peste laptele ajuns la punctul de fierbere. Se amestecă temeinic, până când crema se întăreşte. Crema se lasă la răcit, apoi se adaugă untul moale, scos din timp la temperatura camerei.cream
  6. După ce am încorporat toate ingredientele, ornăm tarta cu crema de vanilie şi căpşuni proaspete.DSC_0085

DSC_0090

Ingredients for a 28cm tart
dough :

  •     300 g flour
  •     100 g butter
  •     125 g sugar
  •     1 sachet vanilla sugar
  •     2 eggs
  •     1 teaspoon baking powder
  •     a pinch of salt
  •     extra flour for kneading

vanilla cream :

  •     450 ml milk
  •     1 sachet vanilla sugar
  •     4 eggs
  •     100 g sugar
  •     50 g food starch
  •     50 g soft butter

DSC_0097

  1. Sift the flour with the baking powder, mixing it with cold butter from the fridge cut into small cubes, add the eggs, sugar, vanilla sugar and a pinch of salt. Knead until dough becomes consistent, then wrap in plastic and let it refrigerate about an hour. Knead it on a surface with flour, then put it in a tray, eliminating the excess (edges) with the rolling pin. Sting it with a fork.
  2. Because we put baking powder in composition and we don’t want it to swell unevenly, put a piece of aluminum foil over the dough, then beans / rice. Let it in the preheated oven until the edges get golden brown. With the excess dough I made ​​some chocolate biscuits.
  3. When it’s ready, remove the beans and aluminium foil and let it some minutes to cool.
  4. Give it upside down and let’s make the cream!
  5. Boil milk with one sachet of vanilla sugar. Separately, wedge the eggs with sugar for 5 minutes until the sugar melts. Incorporate the starch. The composition obtained is added to the milk which is almost boiled. Stir quickly until the cream hardens. Let it to cool, then add the soft batter at room temperature.
  6. Once you have incorporated all the ingredients, decorate the tart with vanilla cream and fresh strawberries.

DSC_0089

DSC_0128