At 7 a.m.


Ce să faci într-o dimineaţă răcoroasă? Să pui de-un ceai aromat de ierburi culese în după-amiezile însorite şi să pui la copt de nişte plăcinţele cu brânză.

Picture 1197

Picture 1209Plăcinţelele astea se numesc empanadas şi sunt parte a culturii latino-americane. Reţetele lor le găseşti şi în bucătăria spaniolă, şi în cea portugheză, dar în nicio altă ţară nu au statutul tradiţional ca în Argentina. Aici varianta obişnuită este vândută în pieţe de comercianţi ambulanţi. Sunt mult mai mari şi sunt coapte pe tipsii imense de metal, la foc de lemne. Empanadas sunt la fel de populare în Argentina precum hotdogul în America. Ideea este aceeaşi: o foaie de aluat, tăiată într-un disc şi împăturită pe jumatate, care îmbracă şi sigilează înăuntru o umplutură gustoasă.

Picture 1210
Reţeta de empanadas cu brânză (10 bucăţi)

Pentru aluat:

  • 300g făină
  • 1 ½ linguriţă praf de copt
  • 1 linguriţă sare
  • 120g unt rece, tăiat în cubuleţe
  • 100ml apă rece
  • cimbru uscat (acesta e secretul gustului)

Amestecă făina cu sarea şi praful de copt. Adaugă cimbrul uscat fărămiţat. Pune cubuleţele de unt şi frământă bine până când începe să semene cu un pesmet grunjos. Adaugă şi apa rece, pentru început 100ml şi amestecă până când începe să se omogenizeze şi să se formeze aluatul. Daca mai e nevoie, mai adaugă apă rece; pe rând, câte o lingură. Scoate aluatul pe blatul de lucru şi frământă-l de câteva ori până când devine elastic. Dar înainte de asta, ţine-l 15 minute învelit în folie de plastic la frigider.

Pentru umplutură am amestecat două tipuri de brânză de vacă: una tare, pe care am fărămiţat-o şi una untoasă. După ce am întins aluatul am taiat formele cu ajutorul gurii unui bol micut. Marginile se ung cu ou bătut şi se umplu cu o lingură-două de brânză. Se încheie cu ajutorul unei furculiţe.

Pune empanadas într-o tavă, pe hârtie de copt şi coace-le timp de 15-20 de minute până când se rumenesc.Picture 1217

Se potrivesc de minune cu o salată de castraveţi şi busuioc. Se servesc calde. Sunt atât de bune!
Picture 1218
Advertisements