Chec aromat cu mere, nuci şi stafide


N-am cum să nu văd fiecare început de zi ca pe un ritual care trebuie respectat cu recunoştinţă şi cu bucurie, ca pe ceva care trebuie primit ca un dar, ca o şansă de a face mai mult, de a trăi frumos, de a schimba ce-am hotărât cu o zi în urmă, de a merge mai departe.
Nori sau soare, dimineţile sunt frumoase până şi prin cuvântul care le denumeşte. Sunt un motiv permanent de bucurie. Cum să nu ne placă?
Dimineaţa aceasta o încep alături de un chec aromat şi o ceaşcă cu ceai de fructe.
Picture 1118 m
Ingrediente:
450 gr mere
150 gr unt moale
225 gr zahăr tos
2 ouă, bătute cu un praf de sare
225 gr făină
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
1 linguriţă praf de copt
75 gr stafide
75 gr nuci/migdale zdrobite
1 linguriţă pudră de scorţişoară
1/2 linguriţă pudră de nucşoară

Picture 1119
Preparare:
1. Curăţăm merele de coajă şi de căsuţa sâmburilor, le tăiem felii şi le punem într-o crăticioară. Adăugăm 100 ml apă şi le lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute la foc mic sau până se inmoaie bine. Scurgem apa rămasă şi le mixăm cu tocătorul de la mixer, până obţinem o pastă sau un sos mai gros.

2. Amestecăm untul şi zahărul cu mixerul până ce compoziţia devine uşoară, apoi adăugăm trepatat ouăle bătute. Încorporăm pe rând sosul de mere, făina amestecată cu bicarbonatul şi praful de copt, scorţişoara, nucşoara, apoi nucile şi stafidele.

3. Ungem cu unt şi tapetăm cu făină tăviţele pentru chec,  turnăm compoziţia şi o nivelăm cu o lingură. O introducem în cuptorul la foc mic, până ce se rumeneşte deasupra.

4. Lăsăm să se răcescă, după care pudrăm cu zahăr pudră şi îl servim cu ceai.

tea